Революционен квантов пробив

Печат

 

ABC science (Thursday, 26 April 2012) - Международен екип от учени от Австралия, САЩ и ЮАР е създал кристал, който работи като квантов компютър. Изчислителната му мощност е такава, че един конвенционален компютър трябва да е с размерите на познатата Вселена, за да се сравнява с него.

 

The NIST quantum simulator permits study of quantum systems that are difficult to study in the lab

Кристалът е съставен само от 300 атома. Детайли за неговото устройство са публикувани в последния брой на списание Nature.

"Съществува огромен потенциал за разрешаването на различни проблеми, които не са по силите на класическия компютър" казва един от участниците в проучването, Майкъл Бирсик от университета в Сидни.

Принципът на действие на квантовия компютър се основава на квантовата суперпозиция, т.е. на възможността една квантова частица в кохерентно състояние (състоянието преди декохеренция, т.е. преди измерване) да се намира в две състояния едновременно. Това означава, че тази частица (кюбит) може да се използва за две едновременни изчисления. С нарастването на броя кюбитове, експоненциално нараства и броят състояния, така 2 кюбита могат да са в 4 състояния, 3 - в 8 и т.н.

Проучванията все още са в ранен етап и предстои да бъде извървян дълъг път преди технологията да достигне до обикновения потребител.

  

 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови