Астрономи наблюдаваха как свръхмасивна черна дупка разкъсва звезда.

Печат


ScienceDaily (May 2, 2012) - aстрономи са наблюдавали как свръхмасивна черна дупка поглъща преминаваща в близост звезда, като за първи път са идентифицирали звездните останки. С помощта на космическата обсерватория Galaxy Evolution Explorer (GALEX) и телескопът Pan-STARRS1, разположен в Националния парк Халеакала в Хаваи, е установено, че звездата е била богата на хелий.

видео: NASA

Резултатите от наблюденията на екипа са публикувани в майския брой на списание Nature.

Свръхмасивни черни дупки, чиято маса надхвърля тази на Слънцето милиони и милиарди пъти, се спотайват в центровете на повечето галактики. Обикновено те са неактивни, но в определен момент в обсега на мощното им гравитационно въздействие могат да попаднат други космически обекти.

"Когато една звезда бъде разкъсана от гравитационните сили на черна дупка, част от материята, от която тя е изградена се поглъща от черната дупка, докато друга част се изхвърля с огромна скорост. Спектралната характеристика показва, че изхвърлените газове са основно хелий и много малко водород", коментира Суви Гезари, ръководител на научния екип Тези наблюдения дават основание да се смята, че всъщност черната дупка е разрушила хелиевото ядро на звездата, докато нейните богати на водород външни слоеве са били погълнати от същата черна дупка в миналото. Най-вероятно звездата се е намирала в последния стадий на развитието си и след като е изчерпала водородното си гориво се е превърнала в червен гигант. Астрономите считат, че тя е обикаляла около черната дупка по силно елиптична орбита, подобна на орбитите на кометите около Слънцето.

Още в края на май 2010 г. в обективите на Pan-STARRS и GALEX попаднало ярко лъчение, идващо от галактично ядро с черна дупка, която преди това се е намирала в покой. Лъчението увеличавало интензитета си и достигнало максимум месец по-късно, след което за още 12 месеца затихнало. Наблюдаваното явление приличало на свръхнова, но максималната яркост била достигната твърде бавно. Това накарало учените да смятат, че става въпрос за съвършено различно космическо събитие.

Наблюденията, продължили няколко месеца, позволили на екипа да заключи, че свръхмасивната черна дупка се намира в центъра на галактика, отдалечена на 2,7 милиарда светлинни години и е с маса, около 3 милиона пъти по-голяма от масата на Слънцето, т.е. размерите и са сходни с тези на черната дупка, разположена в центъра на нашата галактика.

 

 

 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови